Orang Yang Gemar Makanan Pedas Hidup Lebih Lama


Rempah ratus sangat berguna dalam merawat penyakit, namun terdapat satu kajian yang dijalankan di China, mengatakan penggunaan cili ada kaitan dengan kematian manusia.
Kajian yang dijalankan di Kolej Perubatan Larner di Universiti Vermont telah mengesahkan kajian sebelum ini. Pengambilan rempah dalam jumlah yang mencukupi dapat mengurangkan risiko mati secara tiba-tiba sebanyak 13 peratus!
Pengambilan cili dalam jangka masa yang panjang dapat memberikan nutrien yang dapat memanjangkan jangka hayat seseorang. Dr Benjamin Litternberg mendakwa capsaicin, komponen yang aktif dalam cili boleh mengurangkan keradangan.
Selain itu, capsaicin turut digunakan untuk merawat sakit sendi dan sangat berkesan untuk mengurangkan kesakitan pada otot dan sakit belakang. Ia turut memainkan peranan penting dan mekanisma selular dan molekular yang mana mengelakkan obesiti dan membantu peredaran darah.

Di Malaysia, ramai yang menggemari makanan pedas, bukan? Semoga kita diberkati dengan umur yang panjang!


Sumber : kaki share
loading...
loading...
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment
LIKE,SHARE PAGE DAN KLIK (X) UNTUK BACA Button Close